Het opsporen van achtergebleven explosieven

Door de geschiedenis heen, en vooral in de Tweede Wereldoorlog, zijn er veel explosieven geproduceerd. Sommige daarvan zijn nooit ontploft, en liggen nog steeds verstopt onder de grond. Dat kan behoorlijk lastig zijn – bijvoorbeeld op het moment dat je gaat bouwen op een stuk grond. Vaak wordt bij grote projecten dan ook een opsporingsdienst ingehuurd, om te controleren of er nergens explosieven liggen die tijdens de bouw kunnen ontploffen. Veel van de explosieven die al jaren onder de grond verstopt liggen, kunnen namelijk alsnog gevaarlijk zijn. Een bedrijf als Bodac maakt dan ook gebruik van verschillende methodes om eventuele bommen of andere explosieven te vinden en onschadelijk te maken.

Het vinden van explosieven

Explosieven opruimen begint natuurlijk met het vinden van mogelijk gevaarlijke bommen, die achtergebleven zijn in de grond. Bodac, een opsporingsdienst voor conventionele explosieven, begint daarbij altijd met van historisch vooronderzoek. Er wordt een risicoanalyse gemaakt op basis van bekende gegevens over bijvoorbeeld bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Is eenmaal vastgesteld dat er mogelijk explosieven op land of onder water liggen, dan worden speciale scanmachines gebruikt om explosieven te vinden. Grote stukken land kunnen in één keer gecontroleerd worden, waardoor dit proces heel snel en zorgvuldig plaats kan vinden.

Hoe worden explosieven op een effectieve manier opgeruimd?

Wordt er daadwerkelijk een explosief gevonden, dan zorgt Bodac ervoor dat het gebied rond het explosief afgezet wordt. Vervolgens wordt de explosieve opruimingsdienst ingeschakeld. Die zal de situatie inschatten, en het explosief opruimen. In de meeste gevallen gebeurt dat door middel van een gecontroleerde ontploffing, waarbij de explosieven effectief en veilig opgeruimd worden. Is de bom eenmaal tot ontploffing gebracht, dan helpt Bodac ook weer met het herstellen van de bodem. Hierdoor ondervindt de bouw zo min mogelijk hinder – want dat is natuurlijk het uiteindelijke doel van de operatie.

You may also enjoy...